DeepSeek’in AI modeli şok etkisi yarattı: Teknoloji devlerinde 1 trilyon dolar kayıp!

DeepSeek Yapay Zeka Girişimi, Teknoloji Devlerini Etkisi Altına Aldı

Çin merkezli yapay zeka girişimi DeepSeek, teknoloji sektöründe büyük bir sarsıntı yarattı. Nvidia gibi AI çip üreticilerinin piyasa değeri yaklaşık olarak yüzde 20 düşerken, ABD’nin önde gelen bulut bilişim devleri Alphabet, Amazon ve Microsoft’un hisse senedi fiyatlarında da ciddi kayıplar yaşandı. Amerikalı teknoloji devleri toplamda 1 trilyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar.

TEKNOLOJİ DEVLERİNDE BÜYÜK KAYIP

DeepSeek’in devrim niteliğindeki yapay zeka modeli R1, küresel teknoloji hisselerinde büyük bir şok etkisi yarattı. Nvidia, Alphabet, Amazon ve Microsoft gibi dev şirketler, toplamda 1 trilyon dolarlık piyasa kaybına uğradılar.

DEEPSEEK’İN BAŞARISI HEDEFLERİ AŞIYOR

DeepSeek’in geliştirdiği dil modeli R1, Batılı rakiplerine yakın performans sunarken daha az bilgisayar gücü ve maliyetle çalışabiliyor. Bu durum, DeepSeek’in chatbot uygulamasının iPhone’da en çok indirilen uygulama olmasını sağladı.

ABD’NİN TEKNOLOJİ DEVLERİNİN TEPKİSİ

Geçen yıl veri merkezlerine yapılan harcamalar 180 milyar doları aştı. Microsoft ve Meta gibi şirketler, 2025 için büyük harcama planları yapıyordu ancak, DeepSeek’in düşük maliyetli yaklaşımı bu yatırımların verimliliğini gözden geçirmelerine neden oldu.

ŞU ANKİ BELİRSİZLİKLER

According to The Economist, yeni yapay zeka modelleri daha fazla işlem gücü gerektirse de eğitim maliyetlerini düşürmeye yardımcı oluyor. Bu durum, gelecekte maliyetlerin nasıl şekilleneceği konusunda belirsizlikler yaratıyor.

DeepSeek’in başarısı, ABD’nin Çin’e yönelik çip ihraç etme kısıtlamalarının etkisiz olduğunu ortaya koyuyor. Daha sıkı ihracat kısıtlamalarının uygulanabileceği konuşuluyor.

Yapay zekanın yaygınlaşmasındaki zorluklar devam ederse, teknolojiye olan talepte azalma yaşanabilir.

Piyasadaki bu belirsizlikler, daha ucuz yapay zeka modellerinin teknoloji kullanımını artırabileceğini ancak mevcut şirketlerin zor durumda kalabileceğini ve talep düşüşünün bir çöküşe yol açabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 27 Haziran ile biten haftada önceki haftaya göre 486 milyar 567 milyon 480 bin lira artarak 24 trilyon 267 milyar 289 milyon 588 bin liraya çıktı.

Borsa günü nasıl tamamladı? Hangi hisseler önde? (2 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,23 ve 23,40 puan yükselişle 10.103,74 puandan başladı. Gün içinde en düşük 10.103,74 puanı, en yüksek 10.307,02 puanı gören BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,08 değer kazancıyla 10.189,02 puandan …

Kuşadası’na 4 kruvaziyerle 6 bin 298 turist geldi

Kruvaziyer turizminin önemli noktalarından Aydın’ın Kuşadası ilçesi, 4 kruvaziyerle 6 bin 298 turisti ağırladı.

Borsada yılın ilk yarısında spor kulüplerinden sadece o kazandırdı!

Spor şirketlerinin mali durumu ile yeşil sahalardaki performanslarının genel olarak taraftarlarını memnun etmemesi hisseleri üzerinde yönlendirici oldu. Yaşanan finansal problemler ve kötü gelen bilançolar kulüplerin hisse senedi fiyatları üzerinde …

Başvurular başlıyor: O şartı sağlayana 4 bin Euro maaş!

TÜBİTAK, yurtdışında çalışan araştırmacıları Türkiye’ye çekmek için yeni bir program başlattı. Program, bilim insanlarına mali destek ve akademik fırsatlar sunacak.

7’den 70’e herkesi etkileyecek Temmuz zammı: Memurun da emeklinin de geliri yeniden hesaplanacak

Türkiye’nin ekonomi ajandası, haziranın son iş gününde açıklanacak işsizlik verileri ve 3 Temmuz’daki enflasyon verileri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK) 24 Temmuz’da duyuracağı faiz kararına odaklanacak.