Tekstil Türkiye’den pamuk ABD’den

Türkiye-ABD Ticaret ve Yatırım Konseyi Toplantısı Geliyor!

Mithat Yurdakul – Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri, küresel ticaret savaşlarıyla karşı karşıya. Ticaret ve Yatırım İlişkilerinin Geliştirilmesine İlişkin Anlaşma (TIFA) kapsamında Türkiye ile ABD arasındaki Ticaret ve Yatırım Konseyi’nin 14 Mayıs’ta Washington’da toplanması bekleniyor. Toplantıda, ABD, Türkiye hakkındaki beklenti ve tespitlerini masaya yatıracak. İki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi ve dengeli ticaret iş birliği görüşülecek.

Tekstil ve Tarım Değişiklikleri

Amerika Birleşik Devletleri pazarına Türk tekstil ve hazır giyim ürünlerinin erişimi artacakken, Türkiye’nin ABD’den pamuk ithalatını artırma önerisi yapılacak. Toplantıda, Çin’in aşırı üretiminin etkisi ve ticaret savunma önlemlerini aşma hususunda potansiyel bir ortak yaklaşım geliştirilmesi ele alınacak. Ayrıca, tarıma ilişkin düzenlemelerle Türkiye’nin taze meyve ve sebze ihracatının kolaylaştırılması konuşulacak.

Kamu Alımları ve Diğer Başlıklar

TIFA toplantısında, ABD Ticaret Temsilciliği’nin hazırladığı rapordaki Türkiye ile ilgili tespitler tartışılacak. Türkiye’nin kamu alımlarında yerli üretimi teşvik ettiğine dair belirtiler raporda yer alırken, 30 euro sınırındaki yurt dışı internet alışverişlerindeki değişiklikler eleştirilecek. Ayrıca, Türkiye’nin sosyal medya adımları, dış ticaret engelleri, damıtılmış içkiler üzerindeki düzenlemeler gibi konular masaya yatırılacak.

Tahtakale Uyarısı ve Fikri Mülkiyet

2025 Yılı Dış Ticarette Engeller Hakkında Ulusal Ticaret Tahmini raporunda Türkiye’nin fikri mülkiyet yetersizliğiyle izleme listesinde yer aldığı belirtilmişti. Özellikle sahte ürün ticareti ve fikri mülkiyet ihlalleri konusunda yetersizlikler vurgulanırken, ABD’li şirketlerin Türkiye’deki fikri mülkiyet kurallarının uygulanmasında eksiklikler olduğu ifade ediliyor.

Related Posts

Kripto yatırımcıları dikkat: Sıkı denetimler yolda!

Sermaye Piyasası Kurulu kripto varlık platformlarının rezerv kanıtı denetimi sürecine dair yeni ilke ve esasları açıkladı. Platformların denetim için gerekli belgeleri düzenli olarak sunması ve bağımsız denetçilerle sözleşme yapması zorunlu hale geldi. Bu düzenleme, sektördeki şeffaflık ve güvenliği artırmayı hedefliyor.

SPK, 2 şirketin sermaye artırımını onayladı – 9 Mayıs 2025

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2 sermaye artırımı ve 5 borçlanma aracı ihraç başvurusuna onay verdi.

10 milyar liralık e-ticaret beklentisi

Sektör temsilcileri, sepet ortalamalarının bu dönemde bir önceki haftaya kıyasla en az 2 kat artış gösterdiğini belirtirken, Anneler Günü’nde 10 milyar liranın üzerinde işlem hacmi bekliyor.

Tasavvuf ya da İslam ahlak ve edebini kuşanmak

Tasavvuf tan kasıt İslam ’dır yani tasavvuf dendiğinde aslında İslam denmektedir. Bu sebeple büyüklerimiz tasavvufu ayrıca İslam kelimesiyle nitelemeye gerek görmemiş, hatta bu tür bir nitelemeyi (‘İslam tasavvufu’ denmesini) haşiv saymışlardır. Bu cümleden olarak havf ve reca / korku ve ümit konusunu bir tasavvuf ıstılahı olarak ele aldığımızda Kur’ân’ın ve Peygamber Aleyhisselam’ın ahlakıyla ahlaklanmaktan başka bir şeyi kastetmiyoruz. Ancak söz konusu ahlakın, amelî ve aklî uygulamalarına, zamana

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan kripto varlık platformlarına yönelik ‘rezerv kanıtı’ düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının yapması gereken rezerv kanıtı denetimi sürecinde uygulanacak ilke ve esasları açıkladı.

Türkiye’den Suriye’ye doğal gaz ve elektrik desteği: Günlük 6 milyon metreküp gaz gönderilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’den Suriye’ye günlük 6 milyon metreküp hacminde doğal gaz gönderileceğini bildirdi. Bakan Bayraktar yaptığı açıklamada “Günlük 6 milyon metreküplük bu doğal gaz, Halep’teki doğal gaz santralinde elektrik üretmek üzere kullanılacak. Üç ay içerisinde akışa başlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir