7’den 70’e herkesi etkileyecek Temmuz zammı: Memurun da emeklinin de geliri yeniden hesaplanacak

Türkiye’nin Yeni Haftası ve Temmuz Ayı Veri Gündemi

Türkiye, yeni haftada ve temmuz ayında yoğun bir veri gündemi ile karşı karşıya kalacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2 Temmuz’da İstanbul’da düzenleyeceği toplantıda haziran ayı dış ticaret verilerini açıklayacak.

Böylece, ocak-haziran dönemine ait veriler de ortaya çıkacak. Mayıs ayında tarihin en yüksek aylık ihracat rakamı olan 24,8 milyar doları gerçekleştirdiklerini belirten Bolat, son 12 ayda yıllıklandırılmış mal ihracatının 265,5 milyar dolara yükseldiğini söylemişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 30 Haziran’da mayıs ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini duyuracak. Nisanda işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşmişti.

3 TEMMUZ’DA HAZİRAN AYI ENFLASYONU AÇIKLANACAK

Kurum, 3 Temmuz’da haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini paylaşacak. Bu sayede, 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla devlet memurlarının 2025’in ikinci yarısındaki enflasyon farkı da belli olacak.

TÜFE, mayısta aylık bazda yüzde 1,53, Yİ-ÜFE ise yüzde 2,48 artış göstermiş, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 35,41, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 23,13 olarak gerçekleşmişti.

TÜİK, 10 Temmuz’da mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksini duyuracak. Endeks, nisanda aylık bazda yüzde 3,1 azalırken yıllık bazda yüzde 3,3 artmıştı. Aynı gün, mayıs ayı inşaat maliyet endeksini de açıklayacak.

Dış ticaret, ticaret satış hacmi ve ciro endekslerinin mayıs ayına ait değerleri ise 11 Temmuz’da duyurulacak.

TCMB, 11 Temmuz’da mayıs ayı ödemeler dengesi istatistiklerini paylaşacak. Nisanda cari işlemler hesabı 7 milyar 864 milyon dolar açık verirken altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 1 milyar 938 milyon dolar açık oluşmuştu.

İŞSİZLİK VERİLERİ 30 TEMMUZ’DA AÇIKLANACAK

TÜİK, 16 Temmuz’da mayıs ayına ilişkin ücretli çalışan istatistikleri ile hizmet üretim ve inşaat üretim endekslerini açıklayacak. Ücretli çalışan sayısı nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artarak 15 milyon 658 bin 462 kişi olmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 16 Temmuz’da haziran ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını duyuracak. Merkezi yönetim bütçe gelirleri mayısta 1 trilyon 325 milyar lira, giderleri ise 1 trilyon 89,7 milyar lira olmuştu. Bütçe, mayısta 235,2 milyar lira fazla verirken ocak-mayıs döneminde 650,3 milyar lira açık oluşmuştu.

Haziran ayına ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi 17 Temmuz’da açıklanacak. Aynı gün, konut satış istatistikleri de duyurulacak. Böylece yılın ilk yarısında satılan konut verileri ortaya çıkacak. Ocak-mayıs döneminde 584 bin 170 konut satılmıştı.

Kurum, 21 Temmuz’da haziran ayına ilişkin yurt dışı üretici fiyatı ile mayıs ayına ait tarımsal girdi fiyat endekslerini açıklayacak.

TURİST SAYISINDA ARTIŞ TRENDİ SÜRECEK Mİ?

TÜİK, 22 Temmuz’da yılın ilk çeyreğine ilişkin hane halkı yurt içi turizm, 31 Temmuz’da ise yılın ikinci çeyreğine ait turizm istatistiklerini paylaşacak. Ocak-mart döneminde turizm geliri 2024’e kıyasla yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolara yükselmişti. Ziyaretçi sayısı ise 9 milyon 121 bin 152 kişi olarak açıklanmıştı.

Temmuz ayına ait tüketici güven endeksi 23’ünde açıklanacak. Haziranda tüketici güven endeksi 85,1 seviyesindeydi.

TÜİK, 30 Temmuz’da haziran ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini duyuracak.

PİYASALARIN GÖZÜ FAİZ KARARINDA

TCMB Para Politikası Kurulu 24 Temmuz’da toplanacak. Kurulun ağustosta bir araya gelmemesi nedeniyle piyasaların odak noktası, PPK’den çıkacak temmuz ayı faiz kararı olacak.

Kurul, son toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 46’da sabit bırakmıştı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, “Jeopolitik gelişmelerin ve küresel ticarette artan korumacılığın dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmektedir.” ifadesine yer verilmişti.

PİYASALAR KÜRESEL GERİLİMLERİ YAKINDAN TAKİP EDECEK

Veri gündeminin yanı sıra piyasaların gözü, küresel gelişmelere çevrilecek. İsrail-İran gerilimi ve İsrail’in bölge ülkelerine yönelik saldırıları, Rusya-Ukrayna Savaşı müzakereleri gibi konular piyasaları etkilemeye devam edecek. Ayrıca, ABD’nin ticaret politikalarındaki değişiklikler de piyasaların yönünü belirlemede etkili olacak.

Related Posts

Başvurular başlıyor: O şartı sağlayana 4 bin Euro maaş!

TÜBİTAK, yurtdışında çalışan araştırmacıları Türkiye’ye çekmek için yeni bir program başlattı. Program, bilim insanlarına mali destek ve akademik fırsatlar sunacak.

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde son durum ne?

Orman alanlarının deniz kıyısında kalan bölümü özel mülkiyete tahsis edilebilecek

Orman alanlarının deniz kıyısında kalan bölümü özel mülkiyete tahsis edilebilecek

İSMMMO’da yeni dönem: Erol Demirel liderliğinde yönetim belli oldu! Kimler hangi koltukta?

Türkiye’nin en büyük akademik meslek odalarından olan İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (İSMMMO), 14 – 15 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen Olağan Seçimli Genel Kurul’un ardından oluşan yeni Yönetim Kurulu, ilk …

69 yıllık dev tekstil markası iflasın eşiğinde

Ekonomik dalgalanmalar sebebiyle birçok sektörde yaşanan krizden Akın Tekstil’de etkilendi. TÜRKİYE’NİN İHRACAT ŞAMPİYONU ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre; Geçtiğimiz aylarda yaşadığı mali sorunlar nedeniyle konkordato …

AKP, sağlık alanına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu

Usta, İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, Afyonkarahisar Milletvekili Hasan Arslan ve Bayburt Milletvekili Orhan Ateş’le birlikte Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Teklifin 29 maddeden oluştuğunu aktaran Usta, Cumhurbaşkanı Recep …