A’dan Z’ye “Aziz İhsan Aktaş” soruşturması: “Suç örgütü elebaşı” diye nitelenip tahliye edilen ismin ifadeleriyle hangi CHP’li belediye başkanları ve bürokratlar tutuklandı?

“`html

İBB İçin Yapılan Soruşturmalar Genişliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) merkezli olarak sürdürülen soruşturmalar kapsamında, suç örgütü liderliği iddiasıyla tutuklanan iş insanı Aziz İhsan Aktaş, ‘etkin pişmanlık’ hükümlerinden yararlanarak serbest kalmıştı. Aktaş’ın ifadeleri, İBB ve diğer CHP’li belediyelere yönelik operasyonların ana unsuru haline geldi. Özellikle Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Aktaş ile birlikte 17 Ocak’ta tutuklandı. Aktaş’ın itiraflarıyla birlikte, 31 Mayıs’ta İBB’ye yönelik 5. dalga operasyonu başlatıldı. Bu operasyonda gözaltına alınanlar arasında, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgül, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, ve Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin tutuklandı. Aktaş’ın ifadesi doğrultusunda yapılan son operasyonda, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere de gözaltına alındı.

CHP’li Belediyelere Yönelik Operasyonlar Devam Ediyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB’ye yönelik süren yolsuzluk soruşturmaları kapsamında, Aziz İhsan Aktaş’ın başında olduğu düşünülen suç örgütü ile ilişkilendirilen Büyükçekmece Belediyesi hakkında 15 kişiyi kapsayan bir operasyon başlattı.

Polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan, Büyükçekmece Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin, şoförü Sonkan Turan, iş insanları Hayrettin Mermer, Burak Kangal, Rabil Artan, Kazım Gökhan Yankılıç, avukat Onur Büyükhatipoğlu, ve Seyhan Belediyesi Büro Elemanı Özcan Zenger gözaltına alındı. Şu an için 4 kişinin yakalanması için çalışmalar sürdürülmektedir.

Soruşturma Kapsamındaki İddialar Neler?

Aktaş’ın suç örgütü hakkındaki ifadesi sonrası, ek gözaltılar yapılmaya devam etti. Aktaş’a bağlı işletmelerde çalışan tanıklar ve tutuklu şüphelilerin ifadeleri detaylı bir şekilde incelendi.

Öne çıkan iddialara göre, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın Seyhan Belediye Başkanlığı döneminde, kendisine iş yapan şirket yöneticilerinden haksız menfaat talep ettiği ve bu kişileri dönemin Seyhan Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Özcan Zenger’e yönlendirdiği ileri sürülüyor. Benzer şekilde, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin de aynı yöntemle para talep ettiği tespit edildi.

Öte yandan, tutuklanan eski Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın, suçtan elde ettiği gelirlere dayanarak edindiği taşınmazlar ve araçlar için 4 farklı şüpheli belirlendi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı da Gözaltında

CHP’li Adana ve Adıyaman Belediyelerine yönelik yapılan operasyonlardan kısa süre sonra, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında, daha önce gözaltına alınan iş insanı Yusuf Yadoğlu‘nun ifadeleri doğrultusunda, 2 ayrı rüşvet olayı ile ilgili somut verilere ulaşıldığı belirtildi.

Peki Aziz İhsan Aktaş Kimdir?

Aktaş, elebaşı olduğu iddia edilen suç örgütünün belediyelere rüşvet vererek ihale aldığını gösteren suçlamalarla gündeme gelmiştir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma doğrultusunda, Aktaş’ın liderliğindeki örgütün, çeşitli belediye başkanları ile üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihaleleri kendi lehlerine çevirdiği iddiaları bulunmaktadır.

Operasyonlar ve Gözaltı Süreci

Soruşturma nedeniyle toplam 47 şüpheli için gözaltı kararı çıkarıldı. Bu kapsamda 22 kişiyle birlikte, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve Aziz İhsan Aktaş da gözaltına alınıp tutuklandı.

Öne çıkanlar arasında, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Alican Abacı, Beşiktaş Belediyesi BELTAŞ İşletmecilik Sanayi ve Ticaret AŞ Başkanı Önder Gedik bulunmaktadır. Ayrıca, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer gibi 12 belediye görevlisi de gözaltına alındı.

Son Durum ve Gelişmeler

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamaları doğrultusunda, gözaltına alınanların emniyetteki işlemleri devam ediyor.

CHP’li Belediye Başkanları Üzerinde Baskı Süreci

Soruşturma neticesinde CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere, 11 CHP’li belediye başkanının 5 Temmuz itibarıyla tutuklandığı bildirildi. Dört belediye başkanı ve bir belediye başkan vekilinin gözaltında olduğu öğrenildi.

Servet Sahibi Aktaş: Okul Kantininden Zenginliğe

Diyarbakır’da okul kantini işleterek işe başlayan Aziz İhsan Aktaş, zamanla kamu ihaleleri ile büyük bir servet sahibi haline geldi. Hakkında rüşvet ve ihaleye fesat suçlamalarıyla açılan davalar bulunmaktadır. Aktaş’ın ihalelerinde 15 milyar TL’lik bir değer söz konusudur ve bunun büyük bir kısmı AKP’li belediyelerden alınmıştır.

Aktaş, Kuzey Kıbrıs’ta da ihale almış olup, sürecin ilerleyen aşamalarında rüşvetle kamu ihale süreçlerini manipüle ettiği iddiaları öne çıkmıştır.

“`

Related Posts

Yardım bekleyenleri eğlenerek hedef alıyorlar

İşgalci İsrail ordusu, ateşkes müzakerelerine rağmen Gazze’de katliam işlemeye sürdürüyor.

ABD’de gayriresmi ‘Kıbrıs’ zirvesi düzenlenecek

Birleşmiş Milletler (BM), 16 ve 17 Temmuz tarihlerinde New York’taki genel merkezde, Kıbrıs konusunda tarafların bir araya geleceği gayriresmi toplantı yapılacağını açıkladı. Toplantının, diyaloğu sürdürme ve mart ayından bu yana kaydedilen ilerleme hakkında görüş alışverişinde bulunma fırsatı sunacağı ifade edildi.

Trump’tan flaş çıkış! Powell’ın derhal istifa etmeli

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın derhal istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

Özgür Özel ve Tuncay Özkan’ın dokunulmazlık dosyaları TBMM’de

Özgür Özel ve Tuncay Özkan hakkında dokunulmazlık dosyaları TBMM’ye sunuldu.

Progress MS-29 uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı

Roscosmos, Progress MS-29 kargo aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) ayrıldığını bildirdi.

İsrail’in saldırılarında bugün 69 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne sabah saatlerinden bu yana düzenlediği saldırılarda 69 Filistinli yaşamını yitirdi.