İtalya’da her yıl 3 Eylül’de Şehrin Koruyucu azizesi Santa Rosa onuruna düzenlenen “Macchina di Santa Rosa”* festivaline bu yıl Türk mafyası damga vurdu. Sabah’ın haberine göre, saat 21.00’de başlayacak olan etkinliğe saatler kala bir ihbarı değerlendiren polis, festival sokağında bulunan eve baskın düzenledi.
Baskında koltuğun arkasına gizlenmiş bir makineli tüfek, iki tabanca ve çok sayıda şarjör ele geçirilirken, iki Türk gözaltına alındı. Gözaltına alınan iki saldırgan, Viterbo Savcılığı’ndan sessiz kalma haklarını kullandılar.
Silah kaçakçılığı suçlamasıyla hakim karşısına çıkan saldırganlar tutuklanarak Viterbo Hapishanesi’ne gönderildi. Bu operasyonun ardından polis dün akşam saatlerinde de Montefiascone’deki bir eve baskın düzenledi. Baskında yaşları 35 ile 40 arasında değişen beş Türk daha gözaltına alındı.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTIRILDI
Yakalanan toplam yedi saldırganın İtalya’da tutuklu bulunan Barış Boyun ve çetesiyle bağlantılı olabileceği değerlendirilirken bu durum polisi alarma geçirdi. İsrail Büyükelçisi Jonathan Peled, Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ve başbakanın kız kardeşi Arianna Meloni ve Kültür Bakanı Alessandro Giuli’nin katılacağı festival öncesi bölgeye özel bir ekip takviye olarak gönderildi.
BİR İLK YAŞANDI
50 bin kişinin katıldığı festivalin yüzyıllardır süregelen en anlamlı bölümünde bu yıl bir ilke imza atıldı. ‘Facchini di Santa Rosa’ adı verilen 100 taşıyıcının omuzladığı, yaklaşık beş ton ağırlığında ve ışıklarla donatılmış devasa çan kulesi genellikle gece karanlığında taşınırdı. Ancak bu yıl, güvenlik gerekçesiyle sokak aydınlatmaları açıldı.
Geleneksel olarak yalnızca kulenin ışıklarıyla yapılan yürüyüşün bu şekilde gerçekleştirilmesi tepki topladı.