Fiyatları uçuşa geçti: Yurttaş etin tadını unuttu!

Gıda enflasyonu ve yüksek et fiyatları, Türkiye’de alım gücünü ciddi şekilde eritirken, son yıllarda bu sorunun etkileri giderek daha belirgin hale geldi. Özellikle son beş yılda et fiyatlarındaki artış dikkat çekici boyutlara ulaştı.

Nefes Gazetesi’nden Büşra Genel’in haberine göre, 2020 yılından itibaren et fiyatları yüzde 1.230 oranında artış gösterdi. 2020 yılında dana karkas etin kilosu ortalama 32,35 TL iken, 2025 yılında bu fiyat 432 TL’ye yükseldi.

2023 yılına ait verilerde Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) Türkiye’yi, “İki günde bir etli yemek, tavuk veya balık yemeye gücü yetmeyenler” kategorisinde yüzde 39,1 ile Avrupa’da ilk sırada yer aldığını açıkladı. Romanya ve Bulgaristan, sırasıyla yüzde 23,2 ve yüzde 19,9 ile Türkiye’yi takip etti.

EMEKLİ ET ALAMIYOR

Son beş yılda et fiyatlarındaki dramatik artış, düşük gelirli kesimler için büyük bir zorluk yaratıyor. Emekli ve asgari ücretliler, et fiyatlarındaki bu artış nedeniyle günlük et tüketimini karşılamakta zorlanıyor.

Et ve Süt Kurumu’nun 2023 yılı Sektör Raporu’na göre, dünyada kişi başına kırmızı et tüketim miktarı en yüksek olan ülke Uruguay olup, kişi başına 44,4 kilo kırmızı et tüketimi gerçekleşiyor. Türkiye’de ise 2022 yılında kişi başına kırmızı et tüketimi 18,44 kilo olarak kaydedildi.

RAMAZAN’DA FİYATLAR YÜKSELDİ

Ramazan ayında et fiyatları sabitlenmesi beklenirken, girdi maliyetlerindeki artış bu durumu engelledi. Son günlerde et fiyatları yeniden yükselerek, emekli ve dar gelirli vatandaşlar için ulaşılmaz hale geldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin raporuna göre, şubat ayında 644,37 TL’den satılan dana eti, mart sonunda 692,12 TL’ye yükseldi.

DÜNYADA ORTALAMA ET FİYATLARI

Siyasal iktisatçı İnan Mutlu, X platformunda yaptığı paylaşımlarda et fiyatlarının dünya ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu gösteren grafikler sundu. Dünya genelinde bir kilogram etin ortalama fiyatı 6,62 dolar iken, Türkiye’de et fiyatı 17,81 dolar ile üç katından daha fazla.

Related Posts

İstanbul’da 10 evden 4’ünün deprem sigortası yok

Marmara Bölgesi’nde en yüksek deprem sigortalılık oranı yüzde 83 ile Yalova’da olurken, İstanbul’un deprem sigortalılık oranının yüzde 62 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görüldü.

Bakan Şimşek, Washington’da yatırımcılarla buluştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Barclays, Jefferies, JP Morgan ve Bank of America’nın ayrı ayrı düzenlediği yatırımcı toplantılarında Türkiye ekonomisine dair güncel gelişmeler ve gelecek dönem perspektifine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Almanya’da iş dünyasının güveni tarife savaşlarına rağmen arttı

Almanya’da Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin endişelere rağmen nisanda beklenmedik şekilde arttı.

Bakan Şimşek ABD’de Bessent ile görüştü: Ekonomik işbirliği masada

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington’da ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile bir araya geldi. Görüşmede ekonomik ilişkiler ve bölgesel işbirliği konuları ele alındı.

Uzmanlardan acil dönüşüm uyarısı! İstanbul için kırmızı alarm: her 3 binadan biri riskli

Uzmanlar, İstanbul’da riskli olduğu belirtilen 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi için acele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Asya piyasalarında dalgalı seyir: Ticaret savaşları yeniden gündemde

Asya borsaları, ABD’nin Çin’e yönelik tarifelerinde geri adım sinyali vermemesiyle yön arayışında. Bölgedeki yatırımcılar temkinli davranırken, liderlerden gelen açıklamalar ticari gerilimlerin yeniden tırmanabileceğine işaret ediyor.