Kosova’da 4 aydır hükûmet kurulamadı

Kosova’da Meclis Başkanının Seçilememesi, Yeni Hükümet Kurma Sürecini İşlemiyor

Kosova’da 9 Şubat’ta gerçekleşen genel seçimden bu yana 4 ay geçti, ancak meclis başkanının seçilememesi nedeniyle yeni hükümet kurulma süreci gecikmeye devam ediyor.

15 Nisan’da başlayan ve meclis başkanının seçilememesi nedeniyle devam eden Genel Kurul oturumları, bugün de devam ediyor.

29’uncu kez devam eden oturum, meclis başkanını seçmek için gizli oylama yapılmasını öngören geçici bir komisyon kurulmasına ilişkin oylamayla başladı, ancak partilerin çoğu kendi milletvekillerini aday olarak göstermedi.

Komisyonun kurulmasına ilişkin yapılan oylamada sonuç çıkmadığı için geçici meclis başkanı, oturumu 11 Haziran Çarşamba’ya erteledi.

Oturumun ertelenmesi sonrasında Kosova Demokratik Partisi (PDK) Genel Başkanı Memli Krasniqi, yaşananların sadece siyaset olmadığını, vatandaşların iradesinin engellenmeye çalışıldığını belirterek, mantık sınırlarının aşıldığını vurguladı.

Bazı vatandaşlar da durumdan memnun olmayarak meclis binası önünde toplanarak siyasi parti temsilcilerinden yaşanan krizi çözüme kavuşturmalarını talep etti.

Genel seçimde birinci olan Vetevendosje partisi, meclis başkanlığına Albulena Haxhiu’yu önerse de Haxhiu, diğer siyasi partilerin desteğine ihtiyaç duymaktadır.

Diğer partiler ise Vetevendosje’nin aday değişikliği yapması durumunda destek vermeye hazır olduklarını dile getirseler de, Vetevendosje adayında direnç göstermektedir.

Son olarak Vetevendosje, Haxhiu’nun seçilememesi durumunda ülkede planlanan yerel seçimlerle birlikte erken genel seçim yapılmasını desteklediklerini açıkladı.

Genel Seçim Sonuçları

9 Şubat’taki seçimin resmi sonuçlarına göre, 120 sandalyeli meclisteki 100 sandalyeden 48’ini Vetevendosje, 24’ünü PDK, 20’sini LDK, 8’ini AAK/NISMA kazanmıştı. Meclis sandalyelerinin geri kalan 20’si ise Sırp Listesi 9, KDTP 2, IRDK 1, NDS 1, SPO 1, VAKAT 1, PLE 1, SDU 1, PAI 1, JGP 1, PREBK 1 şeklindeydi.

Kosova’da yeni hükümetin kurulma süreci, meclis başkanı ve yardımcılarının seçilmesinden sonra başlayabilir. Yeni hükümetin kurulabilmesi için 120 sandalyeli mecliste 61 oy alması gerekiyor. (AA)

Related Posts

Acılar ailenin peşini bırakmadı: Şeker toplarken öldürülen Ahmet ve Dilruba’nın ablası da keneden öldü!

16 yıl önce şeker toplarken öldürülen Ahmet ve Dilruba’nın ablası, kene ısırması sonucu yaşamını yitirdi.

Ekrem İmamoğlu’na açılan “bilirkişi” davanın ilk duruşması yarın Silivri’de

Ekrem İmamoğlu’na açılan “bilirkişi” davanın ilk duruşması yarın Silivri’de

Ferdi Zeyrek’in avukatından ‘soruşturma’ açıklaması: ‘Olaydaki ilk bulgular…’

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in avukatı Necibe Karaoğlanlar Hasgör, Zeyrek’in ölümünün ardından başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Elim olaydaki ilk bulgular, elektrik kaçağının tesisattaki malzeme ve montajın fen ve teknik kurallarına uygunsuzluğundan kaynaklandığı izlenimini vermektedir. Bu durum yaşanan elim olayın kişi veya kişilerin ihmalinden kaynaklanan bir kaza olabileceği şüphesini doğurmaktadır” dedi.

Son zamanların en büyük hazinesi iki ülkeyi birbirine düşürdü

Tarihin en büyük batığı olarak kabul edilen ve üzerine inanılmaz rakamların konuşulduğu San Jose batığı, iki ülkeyi karşı karşıya getirdi…

İzmir’de yaktığı mangal ateşi yüzünden orman yangınına yol açtı

İzmir’in Urla ilçesinde, arazisinde yaktığı mangal ateşinden çıkan kıvılcımların bitişiğindeki ormanlık alanın yanmasına sebep olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.

Avusturya’da okul saldırısı: Üniversite öğrencisi 11 kişiyi öldürdü

Avusturya’nın Graz’da kentinde okula düzenlenen saldırıda 11 kişi hayatını kaybetti. Yapılan açıklamada, Özel kuvvetler Kobra’nın saldırıya müdahale ettiği ve saldırganın da ölenler arasında olduğu bildirildi.