Türkiye, Acil Tıp Alanında Küresel Çekim Merkezi Oluyor

Prof. Dr. Başar Cander: Türkiye, Acil Tıp Alanında Küresel Bir Güç Haline Geldi

Antalya’nın Manavgat ilçesi Kızılağaç Mahallesi’ndeki bir otelde düzenlenen kongrelerin açılışında konuşan Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Türkiye’nin acil tıp alanında sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel ölçekte de etkili bir bilimsel güç haline geldiğini belirtti.

Cander, “21. Ulusal Acil Tıp Kongresi”, “12. Kıtalararası Acil Tıp Kongresi” ve “12. Uluslararası Kritik Bakım ve Acil Tıp Kongresi”ne 40’tan fazla ülkeden 1100 bilim insanının katıldığını aktardı. Singapur’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, Meksika’dan Güney Afrika’ya, Avrupa’dan Asya’ya birçok ülkeden katılım olduğunu vurgulayan Cander, Türkiye’nin acil tıp alanında küresel ölçekte çekim merkezi haline geldiğini kaydetti.

Acil tıp alanındaki bilgi ve birikimin dünyaya aktarıldığını belirten Cander, “Biz acil tıp bilimini dünyaya ihraç eden bir konumdayız. Çok fazla kitabımız, dünyaya ışık tutacak bir yapımız var. Şimdi de İngilizce kitaplarımızı basıyoruz. Artık dünyada acil tıbbı anlatan, bilimsel olarak yön veren bir ülkeyiz.” şeklinde konuştu.

Kongre kapsamında Akdeniz Acil Tıp Birliği (MEMC) platformunun kurulduğunu belirten Cander, bu yapının bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmayı hedeflediğini ifade etti. Ayrıca, Afrika ve Orta Doğu ülkelerini kapsayan bu platformun uluslararası işbirliklerinin de geliştirilmesini sağladığını dile getirdi.

MEMC Başkanı ve Amerikan Beyrut Üniversitesi Acil Tıp Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Amin Antoine Kazzi ise Türkiye’nin son 30 yılda acil tıp alanında önemli gelişimler kaydettiğini vurguladı. Türkiye’nin Akdeniz ve Orta Doğu bölgesinde en fazla acil tıp uzmanına sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Kazzi, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte öncü bir ülke haline geldiğini sözlerine ekledi.

Kongrelerin 21 Nisan’da sona ereceği bilgisine de yer verildi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Mustafa Taş – Sağlık

Related Posts

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir