Ünlü oyuncudan kötü haber! Stephen Hawking’in hastalığına yakalandı

Eric Dane ALS Hastalığıyla Mücadele Ediyor

“Euphoria” ve “Grey’s Anatomy” dizilerinin sevilen oyuncusu Eric Dane, ALS teşhisi alarak zorlu bir süreçle karşı karşıya kaldı. People dergisine verdiği röportajda, ailesinin desteğiyle bu yeni süreci aşmaktan minnettar olduğunu belirten 52 yaşındaki oyuncu, kariyerine ara vermek istemediğini vurguladı. Yakında “Euphoria” dizisinin yeni sezon çekimlerine katılacak olan Dane, hastalıkla olan mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini ifade etti. ALS, halk arasında Stephen Hawking’in hastalığı olarak da biliniyor. Beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen bu rahatsızlık, zamanla kas kontrolünün kaybına sebep olabiliyor. ALS ne yazık ki tedavi edilemeyen bir hastalık olsa da erken teşhisin yaşam kalitesini artırabileceği belirtiliyor.

Neden Boşanmaktan Vazgeçtiler?

Geçtiğimiz haftalarda Hollywood’da sürpriz bir gelişme yaşandı. Eric Dane ve eşi Rebecca Gayheart boşanma davalarını geri çekme kararı almıştı. Daha sonra Dane’in ALS hastalığına yakalandığını duyurması, bu kararın ardındaki gerçeği ortaya çıkardı. Çiftin boşanma sürecini sonlandırmasıyla ilgili detaylar, Eric Dane’in hastalıkla mücadelesine odaklanmış durumda. Ünlü oyuncu, eşinin kendisine en büyük destekçi olduğunu belirtirken, zorlu süreçte birlikte olmanın önemine vurgu yaptı.

21 Yaşında ALS Teşhisi Alanlar

Ünlü bilim insanı Stephen Hawking, 1960’lı yıllarda henüz 21 yaşındayken ALS hastalığına yakalandı. Bu hastalık, motor nöronları etkileyerek vücudu felç edebiliyor ancak beynin zihinsel fonksiyonlarını etkilemiyor. Hawking, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürmeye başladıktan sonra sesini de kaybetmiş olsa da özel bilgisayar yardımıyla iletişim kurabiliyordu. Uzun yıllar boyunca ALS hastalığıyla mücadele eden Hawking, 2018’de hayatını kaybetti.

ALS Nedir?

Amyotrofik lateral skleroz ya da ALS, istemli kas hareketlerinden sorumlu sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan nadir bir nörolojik hastalıktır. Bu rahatsızlık, çiğneme, yürüme ve konuşma gibi hareketleri kontrol eden istemli kasları etkiler. ALS ilerleyici bir hastalıktır ve belirtileri zamanla kötüleşir. Şu anda ALS hastalığı için kesin bir tedavi bulunmamakla birlikte, araştırmalar devam etmektedir.

Teşhis sonrası ALS hastalarının yaşam süresi ve hastalığın seyri bireysel faktörlere bağlıdır. Erken teşhis ve kapsamlı bir tedavi planı, hastaların yaşam kalitesini artırabilir. ALS hastalarının hayatta kalma süresi genellikle 3 ila 5 yıldır ancak bazı hastalar 10 yıl veya daha fazla yaşayabilir.

Related Posts

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir