35 yıl sonra ilk kez ortaya çıktı: Almanya’da şap tedbirleri

Almanya’da Şap Hastalığı İlk Kez 35 Yıl Sonra Görüldü

Almanya’da 35 yılın ardından ilk defa şap hastalığı tespit edildi. Brandenburg’un Märkisch-Oderland bölgesindeki bir manda sürüsünde görülen hastalık, eyalet çapında endişe yarattı. Üç mandada tespit edilen hastalık nedeniyle çevredeki diğer çift tırnaklı hayvanlar itlaf edildi. Bu durum Berlin ve çevresindeki çocuk çiftlikleri ile hayvanat bahçelerinin geçici olarak kapatılmasına sebep oldu.

Brandenburg eyaletinden inek, domuz, keçi ve koyun gibi hayvanların canlı olarak nakli yarına kadar askıya alındı. Brandenburg Eyaleti Çiftçiler Birliği Başkanı Henrik Wendorff, şap hastalığının ülkede yayılması halinde çiftçiler için büyük bir felaket olacağını belirtti. Wendorff, “Salgın bir bölgeye yayıldığında ticaret hemen durdurulur ve bu durum birçok mali sonuca sebep olur.” dedi.

Şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla Berlin eyalet hükümeti, çift tırnaklı hayvanların 17-26 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek tarım fuarına katılmasını yasakladı. Ayrıca Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, şap hastalığı salgınını ele almak üzere yarın sektör temsilcileriyle görüşecek.

Domuz Eti ve Buzağı İthalatına Yönelik Yasaklar

Güney Kore Tarım Bakanlığı, şap vakasının ortaya çıkmasının hemen ardından Almanya’dan tüm domuz eti ithalatını durdurdu. Hollanda ise Almanya’dan besi amaçlı buzağı ithalatını askıya aldı. Ayrıca 27 Aralık 2024 tarihinden itibaren Güney Kore’ye teslim edilen tüm Alman domuz eti ürünlerine şap virüsü testleri yapılacak.

Şu anda yaklaşık 360 ton Alman domuz eti için karantina incelemesi yapılması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir